Izbor grijalice

Prilikom kupnje grijalica prije odluke je potrebno uzeti u obzir nekoliko važnih čimbenika:

1. Veličina prostorije

Za određivanje modela i snage grijalice morate najprije izmjeriti prostoriju – površinu poda u m2 i visinu stropa. U slučaju velikih prostorija možda ćete trebati više grijalica da biste postigli ravnomjernu raspodjelu topline između izvora topline. U područjima s blažom klimom potrebno je koristiti mjerilo 60 – 70 W na m2 površine, dok je mjerilo za hladnija podneblja približno 70 – 85 W.

2. Imate dobru izolaciju?

Na potrošnju električne energije, odnosno uštedu, utječu također starost zgrade i izolacija prostorija. U novijim je zgradama za grijanje potrebno manje snage, dok je u starijim, slabije izoliranim zgradama potrebno više snage na m2 površine.

3. Izbjegnite područja hladnog zraka

Iako su suvremeni prozori nepropusni, oni obično ne izoliraju prostoriju dobro kao zidovi. Zrak unutar prozora se hladi i tone prema podu. Ta pojava se zove udar hladnog zraka i može se izbjeći postavljanjem grijalica ispod prozora.

4. Izaberite snažnije grijalice

Kad utvrdite koju snagu grijalice trebate, nemojte kupiti grijalicu snage koja točno odgovara toj potrebi. Radije kupite grijalicu koja će vam omogućiti dodatni kapacitet kako je ne biste opterećivali punom snagom, pri čemu će i površinska temperatura grijača biti niža.